Bij Bloemendalstraat 26, 6291 CM te Vaals

Omschrijving

HEKPARTIJ, BALUSTRADE EN VOORMALIGE BRUG. Hekpartij en rode bakstenen balustrade, bestaande uit een dubbel smeedijzeren inrijhek met bovenstuk, twee dubbele zijstukken, zes rechthoekige Naamse stenen blokpijlers met kroonlijst en geprofileerde overstekende bovenstukken en een rode bakstenen balustrade aan weerszijden van de hekpartij. Deze centrale hekpartij is haaks op de hoofdas aan de voorzijde van het huis gesitueerd en dateert deels uit het einde van de 18e eeuw en deels uit ca. 1850 of de tweede helft van de 19e eeuw. De twee centraal gelegen pijlers, die met de overige pijlers het hek en de zijstukken flankeren, zijn samengesteld. Afgezien van de linker pijler zijn de bovenstukken van de pijlers van een kleine rechthoekige Naamse stenen sokkel voorzien, waarop oorspronkelijk vaasvormige bovenstukken waren opgesteld. Een van deze oorspronkelijke Naamse stenen bovenstukken vervult thans voor de middelste pijlers de functie van schampsteen. Op de twee centrale pijlers thans een klein vaasvomig ijzeren bovenstuk uit de tweede helft van de 19e eeuw. De pijlers verspringen paarsgewijs naar achteren vanuit het midden van de hekpartij naar de zijkanten. Voorts verjongen de pijlers zich paarsgewijs vanuit het midden van de hekpartij naar de zijkanten. Deze barokke symmetrische verspringing en verjonging van de pijlers ter weerszijden van de hoofdas vergroot de ruimtewerking van de compositie van de hekpartij en leidt de aandacht naar het zich in het centrum van de compositie gesitueerde smeedijzeren hek en samengestelde pijlers. Deze barokke perspectiefwerking wordt verder door de smeedijzeren zijstukken ondersteund, die zich van de zijkanten naar het midden via flauwe tegengestelde bogen verhogen. De smeedijzeren zijstukken aan de zijkanten, die tevens als zijingang dienst doen, bestaan uit spijlenhekken met aan de onderzijde per hek een vak met ineen gevlochten ovalen. De smeedijzeren zijstukken ter weerszijden van het inrijhek, die eveneens uit spijlenhekken bestaan, zwenken kwartcirkelvormig naar voren en rusten op een eveneens kwartcirkelvormig naar voren gebogen Naamse stenen voetstuk. Het centrale dubbele spijlenhek is van een bovenstuk van twee gebogen regels voorzien. De onderste regel vertoont aan de bovenzijde een aaneengesloten reeks smeedijzeren drietanden met in het hart het wapen van de Congregatie van de Dames du Sacre Coeur, bestaande uit een korenschoof met twee adelaarskoppen naar de zijkanten gekeerd. De bovenste regel wordt in het centrum door een ronde ijzeren beglaasde lantaarn bekroond. Het centrale hek dateert waarschijnlijk uit ca. 1850 of uit de tweede helft van de 19e eeuw, toen de huidige oprijlaan werd aangelegd. De zijstukken dateren uit het einde der 18e eeuw.

Aansluitend aan weerszijden van het hek en de pijlers een rode bakstenen muur met Naamse stenen deklijst, die door 8 (links) en 14 (rechts) Naamse stenen blokpijlers in traveeën wordt geleed. Deze muur aan weerszijden van de centrale hekpartij is voorzien van een smeedijzeren bovenstuk met pijlpuntvormige spijlen. Dit spijlenhek is niet weergegeven op twee tekeningen uit de eerste helft van de 18e eeuw van Blumenthal gezien naar de voorzijde en is na 1848, toen de Dames du Sacre Coeur zich op Blumenthal vestigde, aangebracht. Toen werden ook de Naamse stenen blokpijlers verhoogd. Ter hoogte van het hek zwenkt de muur aan weerszijden boogsgewijs omhoog om bij de pijlers van de centrale hekpartij aansluiting te vinden. In de eindtravee van de linker balustrade een 19e-eeuws spijlenhek.

Aangrenzend aan de parkzijde van het inrijhek een bestrate voormalige brug over de voormalige gracht arm aan de voorzijde van de buitenplaats, die omstreeks 1850 of in de tweede helft van de 19e eeuw is gedempt en dichtgegooid.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen