Vaals, Bakstenen muur Bloemendalstraat

Omschrijving

BAKSTENEN MUUR. Rode bakstenen muur, die de historische buitenplaats Blumenthal aan drie (ZW-, ZO-, NO-) omgeeft. Aansluitend aan de rechterzijde van de reeds bestaande bakstenen balustrade met pijlers aan de voor(ZW-)zijde van de buitenplaats werd de muur omstreeks 1848 opgetrokken, toen op Blumenthal een klooster met pensionaat van de Dames du Sacre Coeur werd gevestigd. Aan de voorzijde gaat de muur, die een stuk hoger is opgetrokken dan de balustrade aan de linkerzijde en die op deze plaats recentelijk vernieuwd is, in twee schuine hoeken haaks om. In het gedeelte aan de rechterzijde van de historische buitenplaats zijn onlangs even ter weerszijden van de rechterzijde van het huis twee nieuwe tijdelijke ingangen gemaakt. Ter hoogte van de achterzijde van de historische aanleg gaat de muur in een rechte hoek naar links om en eindigt even voorbij de linker grens van de historische aanleg. Dit gedeelte van de muur wordt door een ezelsrug bekroond en wordt door met Naamse stenen afdekplaten afgesloten blokpijlers geleed. Deze muur aan de achterzijde van de historische buitenplaats, die tevens keermuur is naar de achterliggende terreinen, verspringt per blokpijler van rechts naar links een stukje omhoog.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen