Bronbeek

Arnhem
Arnhem

Voormalig Koninklijk Koloniaal-militair Invalidenhuis "Bronbeek", in 1862-'63 gebouwd door W.N. Rose, in opdracht van koning Willem III. Langgerekt, witgepleisterd gebouw van twee verdiepingen, met midden- en zijrisalieten, die voorzien zijn van flauw hellende frontispicen. Daklijst met opengewerkte balustrade, waaronder boogfries. Enkelvoudige, gekoppelde of drievoudige rondboog schuifvensters met dito tracering, waarboven gestucte rondboogstaaf. Omlopende cordonlijsten. Boven ingang gietijzeren buste van koning Willem III. In interieur trappehuizen uit de bouwtijd. De waarde van het gebouw is met name gelegen in de vormgeving van het exterieur en de constructie. Tevens is het een goed en representatief voorbeeld van het gebouw uit het oeuvre van de architect W.N. Rose.

JaVelperweg1476824 MBArnhem
NeeVelperweg1536824 MBArnhem