Velperweg 149, 6824 MB te Arnhem

Omschrijving

Witgepleisterde villa, die in 1847 met gebruikmaking van een huis uit 1840 gebouwd werd. In 1853 met o.a. twee zijvleugels en een gietijzeren waranda door architect H.F.G.N. Camp uitgebreid. Witgepleisterde klassicistische villa met twee verdiepingen tellend middendeel en een verdieping hoge zijvleugels. Plat afgedekte daken, met balustrade, deels opengewerkt, op tweede verdieping. Vazen op de hoeken. Vensters (deels met luiken) en openslaande deuren naar de gietijzeren waranda op de begane grond en vensters met hoofdgestel en luiken op de verdieping. Rechthoekige, gedeelde zolderlichten. Portiek voor de ingangspartij, dat de gietijzeren overhuiving op dito ondersteunen draagt van de verdieping. In het interieur Rode en Blauwe salon met Seconde-empire inrichting. In het park een zandstenen beeld van Mars (XIXa). Het gebouw is aan ex- en interieur een goed voorbeeld van een representatieve villa uit het midden van de 19e eeuw in een laat neo-klassicistische stijl.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats