Bergen Noord-Holland A 1994
Meerwijklaan 1, 1861 MB te Bergen (NH)

Omschrijving

"de Ark". Uit verschillende onregelmatig gevormde bouwvolumes samengestelde villa, genaamd "de Ark", met twee bouwlagen hoofdzakelijk in baksteen opgetrokken in een opmerkelijk metselverband - met afwisselend een gekantelde strek, twee koppen twee strekken - en gedeeltelijk voorzien van gepotdekselde delen, onder samenstel van platte en met pannen gedekte zadel-, schild- en lessenaarsdaken, ontworpen in 1917-18 door J.F. Staal in Amsterdamse Schoolstijl als onderdeel van het villapark "Meerwijk". De N.W.zijde - het hoofdaanzicht - bevat links een muurvlak waarvan de bovenzijde is afgeschuind - waarop oorspronkelijk de gepotdekselde bovenbouw aansloot - en waar beneden een dubbelvenster is aangebracht; rechts bevindt zich het hoger opgetrokken gedeelte van het trappenhuis dat een smal, langgerekt venster bevat aan de voorzijde en een horizontale vensterstrook in beide zijgevels en dat met een zadeldak wordt afgesloten; de blokvormige rechterpartij is naar voren uitgebouwd en bevat in de daardoor ontstane linkerzijgevel de ingangspartij, en in de hoofdgevel beneden een ellipsvormig venster en boven een drietal gekoppelde vensters en uiterst rechts een venster dat oorspronkelijk in een afgeschuinde gevel was geplaatst, aansluitend op de horizontale vensterstrook van de lage, veelhoekig uitgebouwde keukenpartij aan de Z.W.zijde; boven deze verschillende volumes uit torent nog een plat afgedekte toplaag met markante hoekschoorstenen - waarvan de meest linkse is afgeknot - en met uiterst rechts in vergulde letters de naam van het huis, en voor het overige geheel blinde gevels. De Z.W.zijde bevat beneden de veelhoekige keuken-uitbouw die bij de uiterste punt is gepotdekseld, met onderaan afgeschuinde zijden, en rechts de zij-ingang; de hierboven uitrijzende gevelvlakken zijn vrijwel geheel blind en op te vatten als zijgevels van de aan de lange zijden van dit pand geprojecteerde volumes; in het midden is boven deze keuken-uitbouw een extra partij voorzien onder lessenaarsdak, met aan de Z.zijde een schuine, gepotdekselde wand, waar evenals in de bakstenen wand aan de N.zijde een klein venster met schuine onder- en bovenzijde is opgenomen. Aan de Z.O.zijde is links een door een balcon - met gepotdekselde borstwering - bekroonde partij uitgebouwd met beneden oorspronkelijk een loggia, waarvan de scheimuur was doorbroken door een drieledige opening met afgeschuinde bovenhoeken en geprofileerde middenstijlen, en met een schuingeplaatste verbindingsmuur naar de gedeeltelijk gepotdekselde hoofdgevel waarin horizontale vensters zijn opgenomen - op de bovenverdieping gekoppeld ter weerszijden van een recht afgesloten loggia. Aan de smalle N.O.zijde is in het midden een blokvormige partij uitgebouwd met tuindeuren en gepotdekselde bovenverdieping waarin een dubbelvenster; het teruggerooide rechtergevelvlak is eveneens op de verdieping gepotdekseld en van een horizontaal venster voorzien. Villa met voor de Amsterdamse Schoolstijl kenmerkende plastische vormen, en toepassing van afwijkend metselverband,grillig silhouet en nadruk op afwisseling in bouwmateriaal - in casu van baksteen en gepotdekselde delen, die veelal langs schuine lijnen op elkaar aansluiten - voorts van belang als onderdeel van het als een geheel opgezette villapark met stilistisch verwante villa's - op initiatief van de Amsterdamse tegelhandelaar A. Heystee - en tevens als herinnering aan de toenmalige opkomst van Bergen als zomerverblijf, in het bijzonder voor kunstenaars. Naar ontwerp van J.F. Staal in 1917-18 nabij villa De Ark tot stand gekomen tuinhuisje, uitgevoerd in de trant van de Amsterdamse School. Op driehoekige plattegrond deels in baksteen (met siermetselwerk) en deels in hout (met rabatdelen en onderaan sculpturaal behandelde ingangsdeur) opgetrokken tuinhuisje onder laag doorgetrokken rieten kap, die bij de vensters is opgelicht. Tuinhuisje met voor de Amsterdamse Schoolstijl kenmerkende toepassing van plastische vormen, bijzondere metseldetails en karakteristiek gebruik van landelijk aandoende materialen, deel uitmakend van het als een geheel opgezette villapark Meerwijk met stilistisch verwante villa's - op initiatief van de Amsterdamse tegelhandelaar A. Heystee - en tevens als herinnering aan de toenmalige opkomst van Bergen als zomerverblijf, in het bijzonder voor kunstenaars en als zodanig van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische en typologische waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)