Bergen Noord-Holland A 2010
Meerwijklaan 5, 1861 MB te Bergen (NH)

Omschrijving

Pand deeluitmakend van de op rechthoekige grondslag met twee driezijdige erkers aan de beide ingangszijden onder mansarde-achtige rieten kap opgetrokken dubbelvilla, oorspronkelijk genaamd "Meerlhuis" (nr.5), respectievelijk "Meezennest" (nr.7), met gekoppelde schoorstenen ter markering van de middenportieken, ontworpen in 1917-18 door M. Kropholler in Amsterdamse Schoolstijl als onderdeel van het villapark "Meerwijk". De met afgeschuinde zijden inspringende ingangsportieken bevatten driezijdig beëindigde deuren met ruitvormige top-vensters terwijl tussen de hoog oprijzende schoorstenen een kelkvormig venster is aangebracht ter verlichting van het trappenhuis; de hoeken van de portieken worden evenals de toppen der schoorstenen en de hoeken van de erkers benadrukt door uitkragend metselwerk. De vensters zijn steeds gekoppeld in alle gevels; bij de westelijke vensters resteert alleen bij het "Meezennest" nog het luik; aan deze zijde is dakkapel opgenomen evenals aan de oostzijde, waarop verder nog een lage rietkap aansluit die steunt op de erfscheidingsmuur en die verder slechts een open ruimte overhuift. Helft van een dubbelvilla met voor Amsterdamse Schoolstijl kenmerkende plastische vormen en toepassing van bijzondere metsel-details en eigenzinnige schoorsteenpartij en toegangsdeuren; villapark met stilistisch verwante villa's - op initiatief van de Amsterdamse tegelhandelaar A. Heystee - en tevens als herinnering aan de toenmalige opkomst van Bergen als zomerverblijf, in het bijzonder kunstenaars.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)