Bergen Noord-Holland A 1997
Studler van Surcklaan 17, 1861 MA te Bergen (NH)

Omschrijving

"De Boschkant". Op pijlvormige grondslag in baksteen met gepotdekselde kapverdieping opgetrokken villa, oorspronkelijk genaamd "Boschkant", onder golvende rieten kap, bekroond door een schoorsteen bij de aansluiting van de veelhoekige O.partij en de smallere rechthoekige W.partij en aan de Z.zijde voorzien van een forse tweede schoorsteen, ontworpen in 1917-18 door C.J. Blaauw in Amsterdamse Schoolstijl als onderdeel van het villapark "Meerwijk". De ingang is in het smallere gedeelte van de N.gevel gesitueerd; in elk gevelvlak aangebrachte benedenvensters zijn alle van een geschulpte onderlijst voorzien - de oorspronkelijke horizontale roedenverdeling is thans verdwenen; de ruitvormige O.partij bevat op de hoeken steunberen met verzwaarde voeten, terwijl op de gepotdekselde kapverdieping de houten delen bij de hoeken in elkaar grijpen met kepervormige uiteinden; op de hoeken boven de steunberen zijn kleine wigvormige balcons gesitueerd, waarbij de doorgetrokken kap wordt gesteund door een geschulpte houten stijl, met extra bekroning bij de top; bij de tussenliggende N.O. en Z.O. zijde zijn twee wigvormige erkers uitgebouwd, die ten dele door bakstenen consoles worden ondersteund en ten dele door de gesneden dwarsbalken; de vensters van deze erkers bezitten nog de horizontale zesdelige roedenverdeling en geprofileerde omlijsting; de balcondeuren bezitten eveneens nog de horizontale roedenverdeling en zijn evenals de vensters in de zuidelijke dakkapel voorzien van een staande geschulpte omlijsting; deze dakkapel heeft nog een pendant aan de N.zijde. Aan de W.zijde is links nog een lage aangekapte schuur aangebouwd, met zij-ingang. Villa met voor de Amsterdamse Schoolstijl kenmerkende plastische vormen en toepassing van bijzondere metsel-details en geschulpte houten onderdelen, eigenzinnige kapvorm en markante schoorstenen en nadruk op afwisseling van bouwmaterialen - in casu baksteen en gepotdekselde delen en rieten kap -; voorts van belang als onderdeel van het als een geheel opgezette villapark met stilistisch verwante villa's - op initiatief van de Amsterdamse tegelhandelaar A. Heystee - en tevens als herinnering aan de toenmalige opkomst van Bergen als zomerverblijf, in het bijzonder voor kunstenaars.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)