Bergen Noord-Holland A 1999
Studler van Surcklaan 21, 1861 MA te Bergen (NH)

Omschrijving

TUINHUISJE, eertijds genaamd "Tyltyl", behorend bij de in 1921 afgebrande trits villa's "Tamelone", "Meneva" en "Rogier", ontworpen in 1917-18 door P.L. Kramer in Amsterdamse Schoolstijl als onderdeel van het villapark "Meerwijk". Het lage huisje is met enigszins gebogen lange zijgevels opgetrokken in baksteen onder rieten kap met wolfeinden en omgezette zijboorden. De ingang met stoep bevindt zich rechts in de korte N.O.gevel waarbij evenals aan de naar de straat gewende Z.W.gevel de zijmuren zijn doorgetrokken; tegen deze Z.W. gevel is in het midden een gemetselde pijler met afgeronde hoek aangebracht ter ondersteuning van de inmiddels verdwenen bank te rechterzijde. De telkens gekoppelde vensters zijn alle van een karakteristieke roedenverdeling voorzien. Tuinhuisje met voor de Amsterdamse Schoolstijl kenmerkende plastische vormen en toepassing van bijzondere metsel-details en roedenverdeling en eigenzinnige kapvorm; voorts van belang als onderdeel van het als een geheel opgezette villapark met stilistisch verwante villa's - op initiatief van de Amsterdamse tegelhandelaar A. Heystee - en tevens als herinnering aan de toenmalige opkomst van Bergen als zomerverblijf, in het bijzonder voor kunstenaars.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)