Bloemendaal F 207
Johan Verhulstweg 70, 2061 LL te Bloemendaal

Omschrijving

In hoofdzaak volgens de principes van het Nieuwe Bouwen door G.Th. Rietveld in 1934 in opdracht van de violist Z. Szekely ontworpen, geheel vrijstaand WOONHUIS met garage, in oorsprong genaamd "Rapsodie".

Het huis bevat twee bouwlagen en is opgetrokken op een uit cirkel- en vierkante vormen samengestelde plattegrond met vlakke witgepleisterde baksteenmuren met een zware plint onder met leien gedekte schilddaken; de muren worden doorbroken door in smalle stalen kozijnen gevatte vensters met horizontale en verticale onderverdeling, die harmonisch en varierend in grootte over de gevels zijn verdeeld, op basis van een vaste maat-eenheid. De ingang bevindt zich in de NO-gevel, in het rechte middengedeelte; noordwaarts volgt de gevel de gebogen rooilijn tot de westelijke dwarsmuur die hierop haaks aansluit en die een verbinding vormt met de eveneens gebogen, naar voren uitgebouwde vleugel van de woonkamer aan de ZW-zijde, die oorspronkelijk slechts een bouwlaag telde en in het midden de huisnaam bevatte, en waaraan naderhand, in dezelfde trant, de bovenbouw is toegevoegd. Bij de aansluiting van deze bovenbouw en de ZO-dwarsarm is de glazen trappenhuistop onder een stompe hoek uitgebouwd, uitkomend bij het dakterras boven de lage, blokvormige Z-vleugel waarin oorspronkelijk de muziek/studeerkamer in afsluitbare verbinding met de woonkamer was ondergebracht; het dakterras wordt omsloten door een deels gepleisterde, deels matglazen borstwering. Het onderstekende gedeelte van de zuidoostelijke dwarsarm wordt op de Z-hoek gesteund door een vierkante kolom en voor het oostelijk gedeelte door de lage garage-vleugel met bijruimten; naderhand is deze vleugel aan achterzijde en bovenzijde uitgebreid.

Woonhuis met algemene kenmerken van het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-40 - door de toepassing van cubische en cilindrische bouwvolumes, met vlakke, witgepleisterde muren doorbroken door in smalle stalen kozijnen gevatte vensters en deuren op basis van een helder proportieschema - en als zodanig van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne architectuur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)