Breda E 22
Montenspark 6, 4837 CD te Breda

Omschrijving

Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1932 naar ontwerp van G.Th. Rietveld voor de heer Dr.C. Nuyens gebouwd, in baksteen opgetrokken, witgepleisterd, vrijstaande, vlak gedekt WOONHUIS met - aan de voorzijde ten opzichte van de begane grond terugspringende - verdieping en op rechthoekige plattegrond met aan de voorzijde rechts uitspringend een vlak gedekte garage.

Aan de voorzijde bevindt zich op het uitspringende gedeelte van de begane grond en de garage een balcon (hekwerk vernieuwd in 1977); aan de voorzijde rechts op het dak een uit 1950 daterende, vlakgedekte uitbreiding van een in oorsprong kleine, vlakgedekte dakkamer geheel rechts in het midden van het dak; terzijde van de daktrap een in 1977, in schoon metselwerk vernieuwde schoorsteen; aan de achterzijde rechts op de verdieping een vlakgedekte uitbouw (oorspronkelijk balcon); grote en kleinere, asymmetrisch aangebrachte, in het gevelvlak gelegen vensters (gecombineerd met deuren) met smalle stalen kozijnen en "roeden". (Op de begane grond is de verhouding hoogte : breedte van de muuropeningen 3 : 2, 1 : 3, 3 : 1 en 4 en 5, 2 : 1, 3 : 1 en 2, 2 : 3 en 3 : 2 en 3, en van de indeling van deze openingen 1 : 1 (bovenlichten en ramen) en 2 : 1 (deuren en onderramen). Op de verdieping is deze verhouding voor de muuropeningen 3 : 1 en 4, 2 : 2, 1 : 2 en 2 : 3, en voor de indeling 2,5 : 1 (balcondeuren aan voorzijde), 1,5 : 1 en 1,5 : 2 (onderramen) en 0,5 : 1 (bovenlichten en vensteropening 1 : 2 aan achterzijde).

Inwendig: op het wegbreken van een enkele tussenmuur na, is de oorspronkelijke traditionele indeling nog aanwezig.

In 1977 is het huis grondig gerestaureerd.

Vanwege de algehele vormgeving van met name het exterieur en de situering is bovengenoemd woonhuis - ondanks enige aantastingen (schoorsteen; balconhek) en wijzigingen, het ten dele nog traditionele materiaalgebruik (baksteen) en de traditionele indeling - als representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-1940 van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne architectuur.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)