Muntengang 1, 7411 GD te Deventer

Omschrijving

Evenals de overige onderdelen van het complex Muntenplaats 1-2 in de jaren 1949/51, na zware oorlogsschade van 1945, door Ir W.P.C. Knuttel, ingrijpend gerestaureerd gebouw, oorspronkelijk het eind 15e-eeuwse, begin 16e-eeuwse achterhuis vormend van het eertijds aan de Brink gelegen, doch in 1861 afgebroken, vermoedelijk 17e-eeuwse huis "De Twaalf Apostelen".

In aanleg eind 15e-, begin 16e-eeuws bakstenen (achter)huis, twee lagen onder zadeldak tussen topgevels; twee topschoorstenen, waarvan die aan de voorzijde uitkragend; vlechtingen; staafankers. De ingang, met Lodewijk XVI-deur, gevat in Renaissance zandstenen poortje met rosetten en sluitsteen in de vorm van masker (afkomstig van het voormalig huis "De Twaalf Apostelen").

Het interieur bevat de originele spiltrap en voorts een aantal uit de verzameling bouwfragmenten van Museum "De Waag" herplaatste elementen, waaronder:

- een zandstenen Renaissance dubbelpoortje, afkomstig uit het in 1901 gesloopte huis "Het Lam" (Kleine Poot 18).

- 11 eiken consoles met gesnede kopjes (midden XVI), afkomstig uit het huis "De Wezel" (Assenstraat 10)

- een oeuil-de-boeuf met engelenkopje.

Terzijde van de ingang nog een zandstenen Renaissance poortje met Ionische kapitelen.

In aanleg eind 15e-, begin 16e-eeuws, voormalig achterhuis van het eertijds aan de Brink gelegen huis "De Twaalf Apostelen", van belang wegens de herinnering aan dit vroegere huis, de herplaatste bouwfragmenten en wegens de eenheid die het vormt met de (reeds beschermde) gebouwen Muntenplaats 1 en 2.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)