Papenstraat 86, 7411 NG te Deventer

Omschrijving

In aanleg mogelijk nog uit eind 16e, begin 17e eeuws daterend, fors uit twee bouwlichamen samengesteld, onderkelderd, aan drie zijden vrijliggend, schegvormig bouwblok, onder met pannen gedekte daken en voorzien van een in de tweede helft 19e eeuw aangebrachte bepleistering, 19e eeuwse winkelpui in lijstgevel en dito detaillering.

Het op de kop van Papenstraat en Bruynssteeg gelegen gebouw is opgetrokken uit baksteen op onderkeldering en is gedekt door een vrij steil pannengedekt, driezijdig, aan voorzijde afgewolfd, zadeldak tegen rechte topgevel met even uitgemetselde schoorsteen aan achterzijde; staafankers; spatlijst; bepleistering en detaillering tweede helft 19e-eeuws: rechte gootlijst, eenvoudige maar aardige, symmetrisch ingedeelde houten, winkelpui met gekoppelde rondbogen in bovenlichten van vensters en deur; vierruitszolderraam; trijshuisje onder zadeldakje met windveren, met houten luiken en hijsbalk in voorschild kap; in de zijgevels o.a. deuren en negenruitsschuiframen.

Het aangeheelde gebouw is opgetrokken uit baksteen op onderkeldering en gedekt door een pannengedekt zadeldak tussen twee topgevels met vrijstaande schoorsteen; staafankers; spatlijst; bepleistering en detaillering tweede helft 19e-eeuws; in de beide zijgevels o.a. deuren en zes- en negenruitsschuiframen; trijshuisje als van buurpand.

Uit twee bouwlichamen samengesteld in aanleg vermoedelijk nog laat-16e, vroeg 17e-eeuws schegvormig bouwblok met tweede helft 19e-eeuwse bepleistering, houten winkelpui in lijstgevel en detaillering, van belang wegens de periode van ontstaan, omvang en samenstelling, wegens het Noorderbergkwartier kenmerkende later 19e-eeuwse functie van bedrijfspand en wegens de belangrijke functie van kopbebouwing met aan drie zijden naar de openbare weg gerichte gevels.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis