Echteld I 562
Hogeveldseweg 2, 4054 JD te Echteld

Omschrijving

Boerderij "'t Alverlies"; landschappelijk fraai gelegen, witgepleisterde boerderij (XIX A) van het middenlangsdeeltype met dwarsgeplaatst voorhuis; voorhuis onder met riet gedekt schilddak, schuurgedeelte onder met riet en blauwe Hollandse pannen gedekt wolfdak; in het woongedeelte, dat nog zijn oorspronkelijke interieur indeling heeft, 6-ruits schuifvenster met luiken; schuurgedeelte met behoud van karakter aangepast aan het gebruik als paardestal; aansluitend op de achtergevel van het schuurgedeelte een muur met poort.

Los op het erf een witgepleisterd bakhuis onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak, met 4-ruits venster met luik en opgeklampte deur, en een witgepleisterde/geverfde schuur onder met blauwe Hollandse pannen gedekt zadeldak en met houten schoorstenen.

Mede gezien de fraaie situering en het behoud van het oorspronkelijk karakter is dit hoevecomplex, ofschoon het niet meer als zodanig in gebruik is, een goed voorbeeld van een Betuwse boerenplaats uit de eerste helft van de 19e eeuw.