Emmen T 254
Heirweg 4, 7814 TD te Emmen
Heirweg 4 A, 7814 TD te Emmen

Omschrijving

Mooi gelegen 19e eeuws boerderijcomplex bestaande uit hoofdgebouw met achterbaander en dwarsgeplaatst woonhuis, in aanleg nog 18e eeuwse schuur met schaapskooi, bakhuis met varkensstal en kleine schuur: windveren: staafankers.

Het onderkelderde woonhuis opgetrokken uit met gepleisterde banden, siermetselwerk en sluitstenen verlevendigd metselwerk en gedekt door een schilddak belegd met Draisma de Vries pannen (Achlum). Hoekschoorstenen met borden; geprofileerde gootlijst.

De gevels regelmatig ingedeeld door schuifvensters met persiennes en centrale verdiepte ingang met deur met siersmeedwerk en bovenlicht, waarboven dakhuis met geprofileerde kroonlijst en op gesneden consoles rustend balkon met balusters.

Het wat oudere bedrijfsgedeelte eveneens opgetrokken uit baksteen en gedekt door een schilddak met uilebord aan achterzijde, belegd met Lucas IJsbrandspannen op het voor- en een gedeelte van het rechterzijschild en voor het overige met enkele rijen friese pannen en riet; gebakken dakvorsten en schoorsteen met bord. De gevels uitgerust met lichtgetoogde schuifvensters, lichtgetoogde baander- en staldeuren en stalvensters van verschillende soort en afmeting.

Op het grotendeels met keitjes bestrate erf een uit steen en hout opgetrokken schuur met schaapskooi onder rieten schilddak met overstek, hoge en lage staldeuren.

Uit baksteen opgetrokken bakhuis met varkensstal onder pannengedekt zadeldak met windveren; opgemetselde hoekschoorsteen; zesruitsschuifvensters, getoogde en halfrondgesloten stalvensters, staldeuren.

Kleine deels uit steen, deels uit hout opgetrokken bijschuur onder pannengedekt wolfdak.