Gulpen F 196
Reijmerstokkerdorpsstraat 59, 6274 NH te Reijmerstok

Omschrijving

In hoofdzaak 18e-eeuwse, doch ten dele vermoedelijk nog 17e eeuws VAKWERKHUIS (oorspronkelijk boerderij) op U-vormige plattegrond, ten dele met lage verdieping en onder met rode Hollandse pannen gedekte zadeldaken.

Het vakwerk is op enkele plaatsen, met name aan de onderzijde van de gevels, vervangen door c.q. beklampt met baksteen. De gevels zijn, met uitzondering van een gedeelte van de schuur aan de zuidzijde, witgeschilderd met een zwarte plint, waarbij het stijl- en regelwerk aan de straatzijde en ten dele ook aan de binnenplaats zwart geverfd is. De vakken zijn in hoofdzaak gevuld met leem, doch bij de schuur aan de zuidzijde en ten dele ook aan de binnenplaats met baksteen. In de gevels spaarzaam aangebrachte, kleine vensters. In het poortgebouw aan de straat een getoogde deur en hoge, rechtgesloten inrijdeuren. Aan de binnenplaats, oude dichtgezette kruisvensters.

Vanwege de constructie, de hoofdvorm, de bescheiden gevelopeningen en de samenhang met de omgeving een goed en representatief voorbeeld van 17e/18e-eeuwse vakwerkbouw en als zodanig van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)