Gulpen F 186
Reijmerstokkerdorpsstraat 75, 6274 NH te Reijmerstok

Omschrijving

Ten dele in 18e- en 19e-eeuws vakwerk, ten dele in schoon metselwerk opgetrokken Limburgse HOEVE op U-vormige plattegrond, ten dele met lage verdieping en onder met rode Hollandse en rode muldenpannen gedekte zadeldaken.

De grotendeels in 19e-eeuws, met baksteen gevuld vakwerk opgetrokken schuur aan de NW-zijde, waarvan het zadeldak (nok evenwijdig aan de straat) doorloopt over het woongedeelte, heeft evenals het woongedeelte aan de straatzijde een in schoon metselwerk opgetrokken gevel, waarin getoogde deeldeuren, drie getoogde stalramen en getoogde inrijpoort naar de binnenplaats, en bij het woongedeelte op de begane grond en de verdieping twee getoogde vensters met hardstenen vensterbank. Aan de ZW-zijde het boven een bakstenen voet, in 18e eeuws vakwerk - zwart stijl- en regelwerk; wit geschilderde met leem gevulde - vakken - opgetrokken woongedeelte met lage verdieping onder zadeldak (nok haaks op de straat); asymmetrisch in de gevels geplaatste vensters van verschillende grootte. Aan de ZO-zijde een in schoon metselwerk opgetrokken schuur onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat).

Vanwege de constructie, de hoofdvorm en de samenhang met Reijmerstokkerdorpstraat 77 en de omgeving een goed en representatief voorbeeld van een deels in vakwerk uitgevoerde gesloten Limburgse hoeve en als zodanig van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde.