Reijmerstokkerdorpsstraat 96, 6274 NN te Reijmerstok

Omschrijving

Uit de 18e eeuw daterend (schuurgedeelte gedateerd 1758) VAKWERKHUIS (oorspronkelijk boerderij) op L-vormige plattegrond, woongedeelte met verdieping en onder met rode Hollandse pannen gedekte zadeldaken.

Woon- en schuurgedeelte hebben een voet van breuksteen, ongeschilderd stijl- en regelwerk en witgeschilderde, met leem gevulde vakken. Het woongedeelte (nok haaks op de straat) heeft op de begane grond en de verdieping kleine 6-ruits draairamen (op de begane grond met luiken) en in de NO-gevel twee deuren, waarvan een met 4-ruits bovenlicht.

Het schuurgedeelte, met zadeldak tussen puntgevels en nok evenwijdig aan de straat, heeft in de ZO-gevel hoge, rechtgesloten deeldeuren, een staldeur met het jaartal 1758 en evenals in de overige gevel kleine vensters. Het huis is in de jaren 1976-1981 gerestaureerd.

Vanwege de constructie, de hoofdvorm, de bescheiden gevelopeningen en de samenhang met de omgeving een goed en representatief voorbeeld van 18e eeuwse vakwerkbouw en als zodanig van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde.