Havelte I 3994
Rijksweg NZ 7, 7971 CX te Havelte

Omschrijving

19e eeuws (1864) boerderijcomplex, bestaande uit boerderij met achterbaander en dwarsgeplaatst voorhuis, schuur en stookhok.

Het voorhuis gedeeltelijk op onderkeldering en gedekt door een met pannen belegd schilddak met twee hoekschoorstenen met sierlijke kappen.

De voorgevel symmetrisch ingedeeld; in risaliet gevatte opgeklampte paneeldeur met sierroosters en bovenlicht met levensboom; zesruitsschuifvensters; alle lichtgetoogd en met 1,5-steens hanekammen; dakkajuit met stolpramen onder zadeldakje met geschulpte rand. In de zijgevels onder meer getralied keldervenster, zes- en vijftienruitsschuifvensters, alle eveneens lichtgetoogd en met 1,5-steens hanekammen. Verkropte kroonlijst.

Het bedrijfsgedeelte gedekt door een rieten wolfdak met uilebord en windveren; topschoorsteen met eenvoudige kap en windvaan met jaartal 1864; gebakken rietvorsten; rechtgesloten baanderdeuren met rond venster met tracering en eveneens rechtgesloten opgeklampte staldeuren; halfronde en ronde stalvensters met gietijzeren tracering; staafankers; vlechtingen.