Havelte I 3982
Rijksweg NZ 14, 7971 CX te Havelte
Rijksweg NZ 14 k 13, 7971 CX te Havelte
Rijksweg NZ 14 k 1, 7971 CX te Havelte
Rijksweg NZ 14 k 2, 7971 CX te Havelte
Rijksweg NZ 14 k 12, 7971 CX te Havelte

Omschrijving

19e eeuws boerderijcomplex, bestaande uit boerderij met achterbaander en dwarsgeplaatst voorhuis, schuur en varkenshok.

Het voorhuis op onderkeldering en gedekt door een met blauwe geglazuurde pannen belegd schilddak met twee hoekschoorstenen met eenvoudige kappen.

De voorgevel symmetrisch ingedeeld; lichtgetoogde in risaliet opgeklampte paneeldeuren met sierroosters met bovenlicht waarin snijwerk met ranken en paard; eveneens lichtgetoogde zesruitsschuifvensters met 1,5-steens hanekammen; dakkajuit onder zadeldakje met stolpvensters en geschulpte windveren. De zijgevels uitgerust met getraliede keldervensters, zes- en vijftienruitsschuifvensters en opgeklampte deur met zesruits-bovenlicht en opgeklampte deur met bovenlicht met levensboom; alle lichtgetoogd en met 1,5-steens hanekammen; verkropte kroonlijst; staafankers; plint.

Het bedrijfsgedeelte onder rietgedekt wolfdak met uilebord aan achterzijde en schoorsteen met kap aan voorzijde; rechtgesloten opgeklampte baanderdeuren, dito dubbele staldeuren en staldeuren met achtruits-bovenlicht; halfronde en ronde stalvensters met gietijzeren tracering; vlechtingen; staafankers.

Op het gedeeltelijk met keitjes bestrate erf een deels uit baksteen, deels uit gepotdekselde delen opgetrokken schuur onder deels rietgedekt, deels pannengedekt wolfdak met toef; opgeklampte deuren; windveren.

Bakstenen varkenshok onder pannengedekt zadeldak met windveren.