Havelte H 4391
Overcingelaan 5, 7971 RC te Havelte

Omschrijving

Gedeeltelijk onderkelderde 18e-eeuwse uit Tweeloo (gemeente Meppel) overgeplaatste (voormalige) middenlangsdeel boerderij met zijbaander, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten wolfdak; schoorsteen; uilebord; staafankers; vlechtingen.

De voorgevel uitgerust met opgeklampte deur, gevat in kozijn met mooi geprofileerd kalf en 12-ruits bovenlicht; te weerszijden respectievelijk een en twee schuiframen met vast kalf en 12-ruits onder- en bovenraam; opgeklampte luiken; twee zoldervensters met luiken.

De rechterzijgevel uitgerust met 9-ruits raam met opgeklampt luik ter hoogte van het woongedeelte en, voor wat betreft het bedrijfsgedeelte, met opgeklampte staldeuren, afgewisseld door kleine rechthoekige stalramen; de linkerzijgevel ter hoogte van het bedrijfsgedeelte uitgerust met schuifraam met vast kalf met 9-ruits onder en 20-ruits bovenraam met opgeklampte luiken en opgeklampte deur met 12-ruits bovenlicht en, voor wat betreft het bedrijfsgedeelte, met keldervenster met tralies, waarboven 9-ruits kloosterkozijn met 9-ruits benedenraam en 10-ruits bovenlicht en opgeklampte luiken; opgeklampte baanderdeuren en dito staldeuren, afgewisseld door kleine rechthoekige stalvensters; in de achtergevel opgeklampte deuren te weerszijden waarvan respectievelijk een 9-ruitsraam en een dito raam en lagere opgeklampte deur.

Het interieur bevat waardevolle onderdelen uit de bouwtijd, daaronder met zorg uitgevoerde eenvoudig geprofileerde bedde- en kastenwanden en betegelde wanden in wit met figurale motieven.

Overgeplaatste 18e-eeuwse middenlangsdeel boerderij van belang wegens het niet veel meer voorkomende type, de architectuurhistorische kwaliteiten en de waardevolle interieur-onderdelen uit de bouwtijd.