46740 - Huis te Manpad
Heemstede C 5078
Herenweg 9, 2105 MB te Heemstede

Omschrijving

HOOFDGEBOUW. Rechthoekig herenhuis onder schilddak, bekroond door vier hoekschoorstenen, gebouwd tweede kwart 17e eeuw, uit- en inwendig verbouwd en opgevijzeld omstreeks 1721, aan de achterzijde uitgebreid 1767-1770, wat de voorgevel en de vensters betreft gemoderniseerd in het eerste kwart van de 19e eeuw en aan een algehele restauratie onderworpen in 1954-55, waarbij de voorgevel ontpleisterd, het terras hiervoor verwijderd, de empire roedenverdeling in de vensters van het oudste deel en de 18e-eeuwse roedenverdeling in die van het gedeelte van 1767-1770, waar deze niet aanwezig waren, aangebracht en een nieuw terras tegen de zuidgevel is gebouwd.

Voorgevel van vijf vensterassen, afgesloten door een lijst met rozetten en voorzien van (op een gevelbepleistering berekende) vensteromlijstingen, een deuromlijsting waarboven de wapens van Van Lennep en Van de Poll en een empire vensterhekje, en op de daklijst van een dakkapel met wijzerplaat, gebogen fronton en drie bekronende pijnappels; het souterrain van het 17e-eeuwse gedeelte is in de voor- en zijgevels voorzien van tweelichten, die bij de opvijzeling van het huis in 1721 van de bovenverdieping hierheen zijn overgebracht; in de zijgevels hierboven korfbogige vensternissen met dagkanten en bogen van helrode baksteen en boven elke zijgevel een dakkapel. Achtergevel van vijf vensterassen, voorzien van hoeklisenen en een middenrisaliet.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats