46757 - Vosbergen
Heerde K 539
Vosbergerweg 38, 8181 JJ te Heerde

Omschrijving

HOOFDGEBOUW. Zeldzaam voorbeeld van een gaaf bewaard, omgracht, bakstenen edelmanshuis van bescheiden omvang, in vier bouwperioden tot stand gekomen tussen het einde van de 16e eeuw en 1623 (jaartalankers in de voorgevel). Het huis bestaat uit twee naast elkaar gelegen vleugels van twee woonlagen, gedekt door zadeldaken en ieder voorzien van een kelder onder het achterste, om die reden als opkamer uitgevoerde vertrek; tegen de noord- en zuidzijde later aangebouwde toiletten.

De voor- en achtergevels worden beëindigd door vier met de zadeldaken corresponderende trappentoppen, waarvan die aan de voorzijde zijn voorzien van toppilasters op gebeeldhouwde kraagsteentjes en de noord-oostelijke nog wordt bekroond door een oorspronkelijke achthoekige schoorsteen. De gevelvlakken worden, voorzover zij niet in de 19e eeuw zijn vernieuwd, verlevendigd door een muizetandlijst en door ontlastingsbogen met in pleisterwerk uitgevoerde blokversiering, die de plaats van de oorspronkelijke vensters met hele en halve natuurstenen kruiskozijnen aangeven. Bij de restauratie is een aantal vensters in deze oorspronkelijke vorm hersteld; andere hebben toen een roedenverdeling in 18e-eeuwse trant gekregen. Om de voordeur met bovenlicht een geblokte omlijsting, bekroond door twee siervazen (plm. 1750).

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats