Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
46772
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
O.L.V. Onbevl. Ontvangen
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
26 augustus 1987
Kadaster deel/nr: 
82658/187
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Hilversum
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Hilversum
X-Y coördinaat: 
140616 - 471358

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen, gebouwd in 1910 door W. te Riele Gzn.; driebeukige, neogotische KRUISBASILIEK met centraliserende plattegrond, gerealiseerd door het zich zeshoekig verwijdende middenschip.

Met leien gedekte daken. Hoogopgaand westfront waarin middenvenster met traceringen in baksteen en natuursteen, geflankeerd door getraceerde blindnissen. Klimmende blindnissen, middelste met tracering, in geveltop. Vijfhoekige traptorens terzijde met door leien gedekte spitsen. Driezijdig uitgebouwde ingangspartij waarin vensters en deuren in gotische vormen. Steunberen. In lichtbeuk van schip getraceerde spitsboogvensters, geflankeerd door kleinere lichten met driepas-tracering. Lage, met een lessenaarsdak op het schip aanlopende zijbeuken met om de transeptarmen tweezijdig uitspringende sluitingen. Getraceerde spitsboogvensters en steunberen. Zeshoekige kruising met hoge topgevels, voorzien van klimmende reeks blinde bogen. Bekroning door metalen kruisbloemen. Zeskantige vieringtoren met slanke spits. Vijfzijdig gesloten koor met ronde lichten in de eerste geleding tussen de steunberen en getraceerde spitsboogvensters in de tweede geleding.

In het interieur wordt het zich zeshoekig verwijdende middenschip gemarkeerd door ronde, wijd uiteen staande, bakstenen pijlers op geprofileerde hardstenen basementen, eenvoudige natuurstenen kapitelen, onderling door grote, spitsbogige arcaden verbonden. Netgewelf met gestucte velden met aanzetten o.a. op de gebeeldhouwde natuurstenen sluitstenen der bogen en overigens op eenvoudige natuurstenen kapitelen en kraagstenen. Gebeeldhouwde natuurstenen kraag- en sluitstenen in de gewelven. Dubbelschalige lichtbeukswanden met driedelige bogen op vrijstaande zuiltjes. Orgeltribune op driebogige onderbouw met opengewerkte balustrade met driepasmotief. Natuurstenen heiligenbeelden onder baldakijn tegen de ronde pijlers. Eenvoudige blankhouten kerkbanken met gesneden beëindiging. Houten biechtstoelen met briefpanelen, sierroosters en snijwerk. Op de panelen geschilderde kruiswegstatie. Gebrandschilderde ramen, deels uit de bouwtijd (aan de oostzijde) en deels uit de jaren na de oorlog (aan de westzijde), gesigneerd F. Nicolas & Zonen, Roermond (twee glazen bij rechter zijaltaar) en Max Weiss (glazen o.a. in koor en aan de westzijde) W. te Riele sluit met zijn opmerkelijke ruimtelijke opvatting aan bij het vroeg-20e-eeuwse streven in de R.K. kerkelijke bouwkunst een synthese te vinden tussen de centraalbouw en het basilicale schema.

Fraai gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNaarderstraat1061211 AMHilversum

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HilversumN9240