Hilversum I 2552
Hertog Hendriklaan 1, 1217 CT te Hilversum

Omschrijving

Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen door P.J. Elling in 1929 ontworpen, geheel vrijstaand WOONHUIS MET GARAGE. Het bevat twee bouwlagen en is samengesteld uit cubische bouwvolumes, op een L-vormige grondslag, met een langere en hogere parij aan de Z.W.zijde, die rondom is voorzien van een smalle daklijst en een iets lagere, kortere partij aan de N.O.zijde, waarop via een overdekte plaats de garage aansluit, die langs de schuine rooilijnen van de straat is geprojecteerd. Het geheel is opgetrokken in baksteen, met vlakke witgepleisterde muren op een ongepleisterde plint en doorbroken door iets verdiept aangebrachte vensters, waarvan de varierende grootte op een vaste maat-eenheid is gebaseerd, en door luifels boven de ingang aan de N.zijde en boven het terras aan de W.zijde, alsmede het uitgebouwde balcon op de verdieping aan de Z.zijde. De vensters zijn gevat in smalle stalen kozijnen met verticale onderverdeling en zijn harmonisch - zonder symmetrie - over de gevels verdeeld nu eens gekoppeld dan weer zelfstandig geplaatst.

Links van de ingang bevindt zich over vrijwel de volle hoogte van de N.gevel een langgerekt venster ter verlichting van het trappenhuis. Direct daarop sluit het lagere N.O.blok aan waarvan het dakterras wordt omgeven door een stalen buisleuning die zich voortzet langs de buitentrap waarmee het balcon aan de Z.zijde is verbonden. Evenals aan de W.zijde bevindt zich aan de O.zijde een door grote tuindeuren bereikbaar terras; alleen aan de W.zijde wordt dit terras omgeven door een lage witgepleisterde borstwering, en overdekt door een luifel, waarboven nog een horizontale vensterstrook is aangebracht. De lage garage is in vergelijkbare trant ontworpen. Woonhuis vanwege de algehele architectonische en technische vormgeving (zowel in exterieur als in interieur) en situering als representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen uit de periode 1920-40 van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne architectuur. Woonhuis van algemeen belang wegens architectuur-historische waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)