Maastricht B 4901
Maastricht B 4899
Heksenstraat 1, 6211 KK te Maastricht
Heksenstraat 1 A, 6211 KK te Maastricht

Omschrijving

De "Heksenhoek"; restant van een in oorsprong wellicht 16e of 17e eeuwse, als volmolen gebouwde watermolen (dubbele onderslagmolen) "Molen de Reek" op de Jeker, die in de 19e eeuw werd ingericht tot vernismolen voor de Societe Ceramique en omstreeks 1950 werd aangeduid als baksteenmaalderij; het nog resterende oude gedeelte werd in 1957 verbouwd, uitgebreid en ingericht tot woonhuis en atelier van Charles Eyck.

Het oude, voor bescherming in aanmerking komende, tegen de stadswal aangebouwde, witgeverfde, in baksteen en mergel opgetrokken bouwdeel zonder verdieping en onder met Hollandse pannen gedekte mansarde- en zadeldak(en)is gedeeltelijk over de rivier (eerste maalgoot) heengebouwd; in de rivier de scheidingsmuur tussen de tweede maalgoot en de losgoot.

Zowel vanwege de herkenbaarheid van de oorspronkelijke functie als vanwege de historische betekenis als industriemolen en de zeer fraaie ligging een waardevol voorbeeld van een voormalige watermolen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Molen