Maastricht E 3165
Bij Stationsplein 25, 6221 BT te Maastricht

Omschrijving

In 1932-1933 naar ontwerp van S.van Ravensteyn gebouwd, op twee pijlers rustend, overkragend, rechthoekig seinhuis onder zadeldak met aan de oost-, zuid- en westzijde een brede, opstaande luifel.

Vrijwel massieve noordelijke pijler; holle zuidelijke pijler met rondgesloten deur; rechthoekige betonnen "bak" ten behoeve van het elektrisch bedieningstoestel, voorzien van ronde vensters en met aan de zuidzijde een deur en aansluitend op een ijzeren, vanaf het perron oplopende trap een bordes met eenvoudig hekwerk; boven de "bak" het vrijwel volledig beglaasde - aan de noord- en zuidzijde hellen de stalen ramen iets naar binnen - bedieningslokaal met rondom een uitspringende galerij voorzien van eenvoudig hekwerk.

Het onderhavige seinhuis is het laatste nog gave voorbeeld van de vele door S.van Ravensteyn voor de Nederlandse Spoorwegen ontworpen seinhuizen. Door de goede, geheel op de bedrijfstechnisch hoge eisen aansluitende vormgeving - mogelijk door een ingenieuze betonnen draagconstructie - is het seinhuis niet alleen een goed en representatief voorbeeld uit het werk van S.van Ravensteyn, maar ook van het bouwtechnisch en bouwkunstig vermogen van de architectuur der Nieuwe Zakelijkheid.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Overheidsdienstgebouw

Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw