Nieuwleusen N 516
Westeinde 172, 7711 CS te Nieuwleusen

Omschrijving

In aanleg mogelijk nog 17e-eeuws, doch wat betreft uiterlijke vormgeving tweede helft 19e-eeuws BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, stookhok, een stenen bijschuur, een vierroeden kapberg en een gedeeltelijk met klinkers bestraat erf. Het hoofdgebouw opgetrokken uit baksteen op gedeeltelijke onderkeldering en gedekt door een rieten wolfdak met luik in voorschild; schoorsteen met bord op de scheiding tussen woon- en bedrijfsgedeelte; windveren; vlechtingen aan voorzijde; staafankers. In de voorgevel opgeklampte deur met bovenlicht te weerszijden waarvan een vierruitsvenster met opgeklampte luiken en een keldervenster met luik en twee lichtgetoogde zesruitsschuiframen met 1,5 steens hanekammen en opgeklampte luiken en een venster met tralies en opgeklampt luik. In de gedeeltelijk vernieuwde achter- en zijgevels deel- en staldeuren en -vensters van verschillende vormgeving; tegen de rechter zijgevel houten melkbussenrek. De woonkamer geheel betegeld met 17e-, 18e- en 19e-eeuwse paarse, blauwe en witte tegels met voor het merendeel figuratieve en florale motieven. Op het gedeeltelijk met klinkers bestrate erf:

- een tweede helft 19e-eeuwse bakstenen stookhok onder pannengedekt zadeldak; windveren; schoorsteen; zesruitsschuifraam met 1,5 steens hanekammen en opgeklampte luiken; deur;

- een eveneens tweede helft 19e-eeuwse uit baksteen opgetrokken schuur onder aan voorzijde afgewolfd rieten schilddak met luik in het voorschild; windveren; in de gedeeltelijk vernieuwde gevels grote en kleine dubbele en enkele deuren; gietijzeren stalramen, waaronder halfronde;

- een vierroeden kapberg, in aanleg mogelijk eveneens tweede helft 19e-eeuws, onder rechthoekig (thans met golfplaten bekleed) zadeldak.

In aanleg 17e-eeuws, doch wat betreft uiterlijke vormgeving tweede helft 19e-eeuws boerderijcomplex bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, stookhok, een schuur en gedeeltelijk met klinkers bestraat erf van belang wegens omvang en samenstelling, de zeer belangrijke met 17e-, 18e- en 19e-eeuwse tegels beklede woonkamer en de het gebied karakteriserende vormgeving.