Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
46798
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
24 december 1987
Kadaster deel/nr: 
82790/100
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Overijssel
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Dalfsen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Nieuwleusen
X-Y coördinaat: 
213188 - 508413

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

In aanleg mogelijk nog 17e-eeuws, doch wat betreft uiterlijke vormgeving tweede helft 19e-eeuws BOERDERIJCOMPLEX bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, stookhok, een stenen bijschuur, een vierroeden kapberg en een gedeeltelijk met klinkers bestraat erf. Het hoofdgebouw opgetrokken uit baksteen op gedeeltelijke onderkeldering en gedekt door een rieten wolfdak met luik in voorschild; schoorsteen met bord op de scheiding tussen woon- en bedrijfsgedeelte; windveren; vlechtingen aan voorzijde; staafankers. In de voorgevel opgeklampte deur met bovenlicht te weerszijden waarvan een vierruitsvenster met opgeklampte luiken en een keldervenster met luik en twee lichtgetoogde zesruitsschuiframen met 1,5 steens hanekammen en opgeklampte luiken en een venster met tralies en opgeklampt luik. In de gedeeltelijk vernieuwde achter- en zijgevels deel- en staldeuren en -vensters van verschillende vormgeving; tegen de rechter zijgevel houten melkbussenrek. De woonkamer geheel betegeld met 17e-, 18e- en 19e-eeuwse paarse, blauwe en witte tegels met voor het merendeel figuratieve en florale motieven. Op het gedeeltelijk met klinkers bestrate erf:

- een tweede helft 19e-eeuwse bakstenen stookhok onder pannengedekt zadeldak; windveren; schoorsteen; zesruitsschuifraam met 1,5 steens hanekammen en opgeklampte luiken; deur;

- een eveneens tweede helft 19e-eeuwse uit baksteen opgetrokken schuur onder aan voorzijde afgewolfd rieten schilddak met luik in het voorschild; windveren; in de gedeeltelijk vernieuwde gevels grote en kleine dubbele en enkele deuren; gietijzeren stalramen, waaronder halfronde;

- een vierroeden kapberg, in aanleg mogelijk eveneens tweede helft 19e-eeuws, onder rechthoekig (thans met golfplaten bekleed) zadeldak.

In aanleg 17e-eeuws, doch wat betreft uiterlijke vormgeving tweede helft 19e-eeuws boerderijcomplex bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, stookhok, een schuur en gedeeltelijk met klinkers bestraat erf van belang wegens omvang en samenstelling, de zeer belangrijke met 17e-, 18e- en 19e-eeuwse tegels beklede woonkamer en de het gebied karakteriserende vormgeving.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaWesteinde1727711 CSNieuwleusen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
NieuwleusenN516
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee