Nieuwleusen M 176
Oosterveen 89, 7711 BR te Nieuwleusen

Omschrijving

Mooi tussen geboomte gelegen tweede helft 19e-eeuws boerderijcomplex bestaande uit boerderij met middenlangsdeel, twee schuren, stookhok, twee vierroeden-kapbergen en een deels met klinkers bestraat erf.

Het hoofdgebouw opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten wolfdak met klein overstek en toef aan voorzijde en uilebord en toef aan achterzijde; windveren; vlechtingen langs de geveltoppen aan voorzijde; schoorsteen op de scheiding tussen woon- en bedrijfsgedeelte.

In de voorgevel opgeklampte deur met lichtgetoogd bovenlicht en eenvoudig geprofileerd kalf; te weerszijden respectievelijk vierruitsraam en twee 14-ruitsschuiframen, waarvan een lichtgetoogd, alle met opgeklampte luiken. In achter- en zijgevels (hoge) staldeuren en -vensters; tegen de rechterzijgevel een houten melkbussenrek.

Op het gedeeltelijk met klinkers bestrate erf:

- te rechterzijde van het hoofdgebouw een bakstenen stookhok met terugspringende hoek onder pannengedekt zadeldakje tussen houten topgevels; schoorsteen; deur; venster.

- te linkerzijde van het hoofdgebouw twee vierroeden-kapbergen waarvan een met gepotdekselde houten wanden met opgeklampte deur en rieten kap met toef.

- op het achtererf twee houten schuren, respectievelijk onder rieten wolfdak en pannengedekt zadeldak.

Tweede helft 19e-eeuws boerderijcomplex bestaande uit boerderij met middenlangsdeel en houten melkbussenrek tegen een der zijgevels, stookhok, twee schuren, twee vierroedenkapbergen en deels met klinkers bestraat erf, van belang wegens de mooie ligging, gaafheid en compleetheid en de sobere, doch verzorgde architectonische vormgeving.