Oisterwijk E 1078
BY Hondsbergselaan, Oisterwijk

Omschrijving

Uit ca 1740 daterende, nog in gebruik zijnde Israelitische begraafplaats van Oisterwijk, de oudste Israelitische begraafplaats van West-Brabant, gelegen in het bos aan de Zuidzijde van Oisterwijk.

De begraafplaats is omstreeks 1880 omheind door een muur met steunberen en keperafdekking, doorbroken door een groot smeedijzeren hekwerk tussen pijlers; direct achter het hekwerk een in schoon metselwerk opgetrokken baarhuisje onder met pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels, waarin hardstenen sluitstenen en hoekblokken, en getoogde dubbele deur en hardstenen sluitstenen en hoekblokken; op de begraafplaats ruim 150 hardstenen grafzerken, waarvan de oudste dateert uit 1809 (de houten monumenten van de oudere graven zijn alle verdwenen).

Als een van Nederlands oudste en relatief meest gaaf bewaard gebleven Israelitische begraafplaatsen van belang vanwege de herinneringswaarde en de betekenis van de cultuur-, godsdienst- en streekgeschiedenis.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen