Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
468117
Complexnummer
468004 - Jagtlust
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82786/8
Kadastrale aanduiding
's-Graveland B 2818
Leeuwenlaan 42, 1243 KB te 's-Graveland

Omschrijving

THEEKOEPEL. Witgepleisterde neoclassicistische theekoepel op 8-hoekige grondslag onder met riet bekleed tentdak met schilden met ruim overstek. Onder het dakoverstek een houten lijst met beschilderde geschulpte kneldelen met kwastjes. De koepel heeft rondom naar buiten openslaande fenetres a terre. Twee tegenover elkaar liggende zijden (aan de oost- en westkant) zijn gesloten. Tegen een daarvan is aan de binnenzijde een boekenkast gebouwd. Het plafond bestaat uit stucwerk met een lijst langs de wanden en een middenornament van korenaren, alsmede een rozet met eikebladmotief in het centrum.

De koepel is waarschijnlijk tussen 1820 en 1829 gebouwd op het terrein van de voormalige buitenplaats Heilust, die vanaf 1820 tot Jagtlust behoort. De koepel staat geregistreerd op het Kadastraal Minuutplan van de gemeente 's-Graveland, sectie B, uit 1828. De koepel staat boven op een flauwe heuvel, die in of kort na 1820 is aangelegd.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 468004. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen