Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
468118
Complexnummer
468004 - Jagtlust
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82785/194
Kadastrale aanduiding
's-Graveland B 2818
Leeuwenlaan 42, 1243 KB te 's-Graveland

Omschrijving

KINDERSPEELHUISJE. Kinderspeelhuisje op rechthoekige grondslag, opgebouwd uit wit geschilderde horizontale door lisenen gelede houten delen op rode bakstenen voeting. Het huisje is overkapt door een schilddak, dat door speciaal voor dit huisje gebakken kleine blauwe gesmoorde Hollandse pannen wordt gedekt. Op het achter (oost-)schilddak bevindt zich een gemetselde schoorsteen.

Het huisje, Heilust genaamd, werd in 1910 door de vier zonen van Jhr Prof Dr Jan Six van Hillegom op de voormalige buitenplaats Heilust even ten westen van het huis onder leiding van de 's-Gravelandse meester-timmerman Maarten De Haan gebouwd. Op 19 augustus 1910 werd de eerste steen door Hieronyma Maria Antonia Fortunata Six (1905-) gelegd.

Centraal in de drie traveeën ingerichte voor(west-)gevel de door een stoepje van rode tegeltjes beklede en met een rand van gele klinkertjes afgezette voorafgegane toegangsdeur, die door een 6-ruits bovenlicht wordt afgesloten. Aan weerszijden een 15-ruits schuifvenster met luiken tot de wisseldorpel. De bel, die aan de voorgevel van het huisje was bevestigd, is verloren gegaan.

Boven de deur een 9-ruits dakkapel met wangen en fronton. In de linker gevel eveneens een toegangsdeur, voorafgegaan door een met rode tegeltjes bekleed stoepje. In de rechter gevel een 15-ruits schuifvenster met luiken tot de wisseldorpel.

De achtergevel is blind.

Inwendig: in het huisje is een schouw gemetseld van gele klinkertjse. Onder de schouw een gietijzeren kinderfornuis. Tussen de deur in de noordgevel en de voorgevel een klein aanrecht met erboven een emaille waterreservoir.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 468004. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen