's-Graveland B 2819
Leeuwenlaan 42, 1243 KB te 's-Graveland

Omschrijving

DUIVENTOREN. Rode in halfsteens verband gemetselde bakstenen ronde als een toren gebouwde duiventil op een heuvel ten zuidoosten van het huis. De ongeveer drie meter hoge toren, die met kantelen is afgezet, werd vermoedelijk omstreeks 1862 in opdracht van de toenmalige eigenaar van Jagtlust Jan Pieter Six gebouwd. Oorspronkelijk werd de toren bekroond door een puntig toelopend met leien gedekt dak, dat omstreeks 1930 werd afgebroken.

Aan de oostzijde van de til de halfronde toegangsdeur. Aan de westzijde een als een cartouche gedecoreerde zandstenen 17e-eeuwse oeil de boeuf. De toren, die nog steeds als duiventil wordt gebruikt, is door de combinatie van zijn kleine afmetingen en zijn kasteelachtige allure een goed voorbeeld van een 19e-eeuwse tuinfolly.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen