's-Graveland B 2819
Leeuwenlaan 42, 1243 KB te 's-Graveland

Omschrijving

SCHUUR. Uit horizontale gepotdekselde houten delen opgetrokken schuur op rechthoekige grondslag onder met pannen gedekt zadeldak waarvan de schilden ongeveer halverwege naar onderen iets uitzwenken. Het zadeldak rust op een oude gebint-constructie.

In oorsprong dateert de schuur vermoedelijk uit het einde der 18e eeuw, toen op Jagtlust een nieuwe hofstede werd gebouwd. De schuur stond in oorsprong tegen de achter(zuid-)zijde van deze hofstede en is omstreeks 1900, toen de hofstede ingrijpend tot comfortabel woonhuis is verbouwd, naar haar huidige situatie aan de NW-hoek van de moestuin verplaatst. De westmuur van de schuur is opgetrokken in rode baksteen. Deze muur gaat aan de noord- en zuidzijde een stukje om.

Aan de zuidzijde is de muur voorts als voeting doorgetrokken. In de voor(noord-)gevel bevinden zich een dubbele wagendeur met aan weerszijden een 8-ruitsvenster. Direct rechts van het rechter venster ter hoogte van het stenen gedeelte van de gevel een kleine houten deur. Op de verdieping boven de dubbele deur een openslaand 4-ruitsvenster. De linker en rechter gevel zijn blind. Tegen de linker gevel is een gereedschapsschuur gebouwd, die als zodanig voor de bescherming van ondergeschikte betekenis is.

Centraal in de in de moestuin gelegen achtermuur een deur, bestaande uit een boven- en onderdeur, met erboven en 10-ruits bovenlicht. Op de verdieping boven de deur een 9-ruitsvenster.

In de schuur bevindt zich een deel met koestal, varkenshokken en een schaftlokaal met stookplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.