Coevorden D 4701
van Heutszpark 8, 7741 CV te Coevorden

Inleiding

WATERTOREN gebouwd 1914 in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Bouw en Exploitatie van Gemeentebedrijven te Utrecht naar ontwerp van J.P. Hazeu. Aan de oostzijde, in het basement een gevelsteen met jaartal en de namen van J.W. van der Lely (burgemeester), P.H. Roos Ozn en J.H. van der Scheer (wethouders). De toren met eclectische stijlkenmerken is gebouwd op een markante plek op de voormalige vestingwallen en dicteert het stratenpatroon.

Omschrijving.

De watertoren is 32,3 meter hoog en heeft een ijzeren Intze 1- reservoir met een inhoud van 150 kubieke meter. Opbouw met een gepleisterd basement met schijnvoegen, afzaten boven de plint en een cordonlijst naar de schacht. De in metselwerk uitgevoerde verjongende schacht bevat smalle getoogde vensters met hanekam in rode verblendsteen. De overgang naar het reservoir wordt gemarkeerd door een rondlopend fries van gepleisterde boognissen met in elke windrichting een boogvenster. Het kwarthol uitkragende reservoir is opgebouwd uit elementen van gewapend beton en bevat langwerpige rechthoekige vensters. De toren wordt gedekt door een met zink gedekt tentdak met in de vier windrichtingen een frontonvormige dakkapel en een lantaarn met opengewerkte naald.

Waardering

De watertoren is van cultuurhistorisch belang als exponent van de ontwikkeling van het voorzieningen-niveau; van architectuurhistorisch belang vanwege de specifieke functie en vormgeving alsmede vanwege de regionale zeldzaamheid en de hoge mate van gaafheid. Tevens is de watertoren van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende ligging en vanwege de markante ligging binnen het aan te wijzen beschermde stadsgezicht.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf