Coevorden L 1449
Hoofdweg 32, 7741 PR te Coevorden

Inleiding

ROOMS KATHOLIEKE KERK gebouwd door architect J. van Dongen Jr. (Apeldoorn) in 1932 in de stijl van het Traditionalisme. Het wegdorp Steenwijksmoer ontwikkelde zich in de jaren dertig tot een centrum van katholicisme. Behoudens een kerkgebouw verrezen ook een pastorie (eveneens naar ontwerp van Van Dongen) en een school, welke beide echter niet van rijkswege worden beschermd. Het kerkgebouw heeft alleen nabij de sacristie enkele aanpassingen ondergaan die van ondergeschikt belang zijn. Zo is onder meer de oorspronkelijke verbindingsgang naar de pastorie verwijderd. De ramen waren oorspronkelijk ingevuld met glas-in-lood van Albert Verschuuren.

Omschrijving.

Een geheel in gele baksteen opgetrokken ruime zaalkerk met een schip van zes traveeën, een doopkapel, devotiekapellen, een sacristie en een robuuste toren. Schip en toren worden gedekt door een zadeldak met rode Deesterpan, de aanbouwen met een schilddak; eenvoudige goten. Natuurstenen (Brauvillier kalksteen) accenten bij vensters en deuren. Het schip heeft per travee drie spitsboogvensters in een spaarveld en gemetselde steunberen; de hoger opgetrokken muren van het koor tellen steeds vier spitsboogvensters. Entree in de westelijke, symmetrisch ingedeelde topgevel met een diepliggend portaal; enkele en dubbele houten deuren met zwaar siergeheng; aan weerskanten en boven het portaal spitsboogvensters. De devotiekapel, doopkapel en sacristie zijn in vergelijkbare stijl opgetrokken. De toren aan de oostzijde heeft een zware opbouw met een steunbeer en een hoogopgaand trappenhuis met lessenaardak; schoorsteen; zadeldak; aan de zijkanten ruime spitsbogen ter hoogte van de klokkenstoel; waterspuwers.

Het INTERIEUR kenmerkt zich door de ruime opzet van het schip met een op consoles rustende houten spantconstructie (vakwerk en makelaar); het koor heeft een spitsboogvormig gewelf.

Waardering

Kerk van cultuurhistorisch belang als bijzondere uiting van een geestelijke ontwikkeling. Van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving; de plaats die het inneemt binnen het oeuvre van een landelijk bekend architect; het materiaalgebruik en de gaafheid. Van stedenbouwkundig belang als bepalend element in het centrum van de katholieke nederzetting.