Coevorden D 5060
Kasteel 8, 7741 GD te Coevorden

Inleiding

WOONHUIS gebouwd in 1908 naar ontwerp van Joh. D. Meppelink in opdracht van Gerson Levie. Het aan de straat gelegen woonhuis is gebouwd in Overgangsstijl met Art Nouveau stijl-motieven. Gevelsteen met C. Levie 1908 naast de entree en op de hoektoren de naam Marie.

Omschrijving.

Samengesteld bouwvolume met twee bouwlagen en een verdieping onder een samengesteld schilddak belegd met Tuile du Nord pannen; pironnen; windveren, zinken hanggoot en deels geprofileerde goot op bewerkte klossen. Gevelopbouw met een gepleisterde plint, baksteen, gele bakstenen banden en vensters van diverse afmetingen met lateien, sommige met glas-in-lood, hanekammen of boogvelden. Hoektoren met een ingesnoerde spits met leibedekking; onderlangs de spits een eenvoudig fries waarin opgenomen de bewerkte houten klossen. Een typisch Art Nouveau-element is de hoefijzervormige loggia op de verdieping met smeedijzeren sierhekwerk als borstwering. Aan de voor- en zijgevel een van houtsnijwerk voorziene veranda met entree respectievelijk een (deels gewijzigde) veranda; in de zijgevel voorts een glas-in-lood raam ter plaatse van het trappenhuis.

Waardering

Het woonhuis is van cultuurhistorisch belang als essentieel onderdeel van het complex Kasteel 6-8. Mede door zijn vormgeving maar ook door zijn ligging is het van stedebouwkundig belang in relatie tot het te beschermen stadsgezicht. Architectuurhistorisch is het van belang als goed voorbeeld van de Overgangsstijl met Art Nouveau-motieven en vanwege de gaafheid.