Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
468601
Complexnummer
468599 - De Vlijt
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82855/23
Kadastrale aanduiding
Coevorden D 5060
Kasteel 6, 7741 GD te Coevorden

Omschrijving

Inleiding

KANTOOR en PAKHUIS. Het kantoor (het voorste gedeelte van het gebouw), is gebouwd in 1908 naar ontwerp van Joh. D. Meppelink. Het pakhuis is rond 1880 gebouwd en heeft aan de noordzijde een houten aanbouw.

Omschrijving.

Kantoor met een souterrain, een bouwlaag en een hoektorentje met smeedijzeren windvaan. Entree met stoep in de zijgevel. De architectuur van het kantoor is vergelijkbaar met die van het woonhuis. Het in baksteen opgetrokken pakhuis heeft twee bouwlagen; staafankers; halfronde gietijzeren ramen met vorktracering; goot op klossen. De achtergevel is een eenvoudige tuitgevel met staafankers, gietijzeren ramen (waaronder een rondvenster) en losdeuren. Het geheel wordt gedekt door een zadeldak dat aan de noordzijde deels is doorgetrokken ten behoeve van de houten aanbouw.

Waardering

Kantoor en pakhuis zijn van cultuurhistorisch belang in relatie tot het gehele complex. Stedebouwkundig vormt het gebouw de schakel tussen de bebouwing aan het Kasteel en de haven, waardoor het van essentieel belang is voor het te beschermen stadsgezicht. Architectuurhistorisch is het gebouw van belang vanwege de relatie met het oorspronkelijke woonhuis en vanwege de specifieke typologische ontwikkeling van het pakhuis. Tenslotte is sprake van een relatief hoge mate van gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 468599. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1908
1908
exact
vervaardiging
1880
1880
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing