Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
468604
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82855/20
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Coevorden D 3589
Markt 15 Wink, 7741 JM te Coevorden
Markt 15, 7741 JM te Coevorden

Omschrijving

Inleiding

WINKEL/WOONHUIS gebouwd in 1903 in Art Nouveau-stijl. De onderpui is in 1965 verbouwd in opdracht van Fa. J.G. Kramer naar ontwerp van Wieringa N.V. te Coevorden.

Omschrijving.

Het op de hoek van de Markt en de Kerkstraat gelegen pand bevat drie bouwlagen en een afgeplat schilddak met dakkapellen en pannen. Op de hoek een toren-achtige opbouw waaraan, onder een scheve hoek, een houten erker in Art Nouveau-stijl is bevestigd. De torenachtige opbouw bevat verder onder meer een uitkragend natuurstenen element; loggia; doorgetrokken gemetselde lisenen. De lange gevel aan de Kerkstraat heeft halverwege een topgevel met typische Art Nouveau-achtige boogvormen in licht geglazuurde steen. Voor het overige worden de gevels bepaald door vensters met eenvoudige Art Nouveau roedeverdeling, natuurstenen lateien en boogvelden met eenvoudig siermetselwerk; licht uitkragend fries onder de op klossen gedragen goot.

Waardering

Het pand Markt 15 is van stedebouwkundig belang vanwege de opmerkelijke hoekligging en de markante schaalvergroting in het centrum. Architectuurhistorisch is het pand van belang onder meer vanwege de toegepaste vormentaal en materialen. Het heeft mede daardoor een esthetische kwaliteit.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1903
1903
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver