Kruisstraat 6, 9411 PE te Beilen

Inleiding

WOONHUIS gebouwd rond 1875 in traditionele trant en vermoedelijk rond 1890 vergroot; de evenwichtig vormgegeven dakkapel aan voorzijde dateert van 1910. Vermeldenswaardig is het giet- en smeedijzeren hekwerk aan de straatzijde. De bijgebouwen vallen buiten de bescherming.

Omschrijving.

Op rechthoekige grondslag gebaseerd woonhuis gedekt door een afgeknot schilddak met vier schoorstenen op de nokhoeken en een opgemetselde dakkapel in de voorgevel. Het huis is naar achteren toe uitgebreid hetgeen te herkennen is aan het pleisterwerk en de onderbreking van de gootlijst. Het oorspronkelijke huis is in baksteen opgetrokken, heeft een gepleisterde plint, getoogde vensters en een brede geprofileerde daklijst met op klossen geplaatste geprofileerde goten. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een natuurstenen stoep naar de centraal gelegen paneeldeur met bovenlicht en een zware deuromlijsting in classicistische trant. Boven de entree en de daklijst een opgemetselde dakkapel met geprofileerde daklijst met fronton en een invulling met een getoogd venster met openslaande ramen en bovenlicht, geflankeerd door twee kleinere getoogde vensters; alle met rode steen uitgevoerde strekken. De rond 1890 aangebrachte uitbreiding is in pleisterwerk uitgevoerd. De achtergevel (met allure van een voorgevel) is symmetrisch opgezet (de platte aanbouw aan de rechterzijde is verstorend) met een risaliserende gevelopbouw met plint, hoekpilasters en middenrisaliet waarin schijnvoegen zijn aangebracht. Centraal een dubbele deur met rondboog bovenlicht; bewerkte consoles die een niet oorspronkelijk balkon dragen dat toegankelijk is via een van pleisterwerk voorziene dakkapel. Vensters met geprofileerde omlijsting en kuif. De noordelijke zijgevel bevat onder meer twee kelderramen met diefijzer.

Waardering

Woonhuis van cultuurhistorisch belang vanwege de bouwgeschiedenis; van architectuurhistorisch belang vanwege de afleesbare gefaseerde bouw en daaraan te koppelen herkenbaarheid van het object en van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende kwaliteiten ten opzichte van de omgeving.