Beilen M 361
Julianastraat 28, 9411 PL te Beilen

Inleiding

WINKEL/WOONHUIS gebouwd rond 1930 in een typerende Interbellum Architectuur. Het pand is gelegen op een markant punt, daar waar de Julianastraat een scherpe bocht maakt en een zijstraat ligt. Het ontwerp speelt op sterke wijze in op de stedebouwkundige situering. De aangebouwde garage alsmede de vernieuwingen aan de westzijde vallen buiten de bescherming.

Omschrijving.

Samengesteld in baksteen opgetrokken bouwvolume met de entree van de winkel als symmetrie-as. De hoofdvorm bestaat uit twee haaks op elkaar staande mansardekappen bedekt met verbeterde hollandse pannen en in het kwart geplaatst een rondlopende invulling van twee bouwlagen met plat. Gevelopbouw van de twee haaks op elkaar gelegen volumes: trasraam afgedekt door een streklaag, opgaand metselwerk; windveren en goten. De kopse gevels zijn voorzien van een samengesteld venster met twee stijlen (smal middenlicht en aan weerskanten een kozijn met kalf en bovenlicht). De overgang naar het winkelgedeelte wordt gemarkeerd door een ronding in het metselwerk die aan de bovenkant over gaat in uitkragend metselwerk. Het winkelgedeelte heeft een veelhoekige etalagepui met gemetselde plint (staand metselwerk), een portiek met gemetselde stoep en een oorspronkelijke deur; de pui wordt afgedekt door een uitkragend plat met gebombeerde daklijst; boven dit gedeelte een terugspringend gevelveld met een glas-in-lood lichtstraat eveneens afgedekt door een uitkragend plat met gebombeerde daklijst. Hierboven een rondlopende in baksteen opgetrokken verdieping gedekt door een plat en met oorspronkelijke vensterindeling.

Waardering

Winkel/woonhuis van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het type, de gaafheid en herkenbaarheid van object gerelateerd aan de omgeving en vanwege regionale zeldzaamheid van een dergelijke op de stedebouwkundige situering inspelende architectuur. Mede in dat verband is het object ook van stedebouwkundige betekenis.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis