Eersel
Vessem

Buiten de bebouwde kom van Vessem gelegen laat- middeleeuws houtskelet van een langgevelboerderij van zes traveeën.

Eikehouten ankerbalk-constructie van vijf gebinten verbonden door dekbalken over de volle lengte; onder de dekbalken langsbalken; in het bedrijfsgedeelte dwarsbalken tussen de stijlen van de gebinten.

In het oostelijk gebint van het vm. woonhuis pengaten voor stijlen en regels van deur- en raamopeningen, alsmede die van een overstekend wolfseinde.

De ankerbalk van het tweede gebint van het woonhuis heeft aangehakte sleutelstukken met kraalprofiel en eenvoudige driehoekige ingehakte versiering.

Boven de deel aan de westzijde voorheen een groot overstekend wolfseind.

De kap bevat eikehouten sporen verbonden door haanhouten; de sporen lopen door over de zijbeuken; in enkele langsregels sporen van vitselwerk; in de gebintstijlen, schoren en dekbalken ingesneden telmerken.

Laat-middeleeuws houtskelet van een langgevelboerderij vanwege architectuurhistorische-, typologische- en zeldzaamheidswaarde van evident belang als monument van oudere bouwkunst.

JaMaaskant55512 BAVessem

VESSEML76