Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
46864
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Nieuw-Apostolische Kerk
Complexnummer: 
329885 - Kiefhoek
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
30 mei 1985
Kadaster deel/nr: 
82966/143
Internationaal Kenteken: 
Ja

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Rotterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Rotterdam
X-Y coördinaat: 
94425 - 434336

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

KERK. De kerk is in dezelfde trant als de woonstroken opgebouwd: opgetrokken in baksteen, geheel witgepleisterd op een lage, anthracietkleurige plint, op een rechthoekige grondslag, platafgedekt en voorzien van lagere, kubusvormige uitbouwen.

De korte NO-gevel aan het Hillevliet bevat in het midden de hoofdingang met vier blauwgekleurde deuren (in oorsprong van hout, afgedekt met zink) onder een door kolommen op borstweringen ondersteunde betonnen luifel, en een laag, vierledig bovenlicht, en twee smalle vensters terzijden (oorspronkelijk alle gevat in stalen sponningen); voorts jaartal en naam, 1929, Nieuw-Apostolische Kerk, in blauwstalen letters bovenaan de overigens blinde gevel (thans van plaats verwisseld).

De lange ZO-gevel aan het Eemstein eveneens in het midden voorzien van een toegang met blauwgekleurde dubbele deuren onder een betonnen luifeltje, aan de bovenzijde een zevenledige vensterstrook, telkens door afgeronde muurdammen onderbroken en in vieren onderverdeeld, en oorspronkelijk met een andere glas-in-loodvulling dan de huidige (uit 1983), evenals aan de NW-zijde.

De korte ZW-gevel aan de tuinzijde was in oorsprong vrijwel geheel blind, doch is - afwijkend van het oorspronkelijk ontwerp - in 1983 voorzien van een kruisraam met glas-in-loodvulling, in het liturgisch centrum; voorts de smalle uitbouw aan de westzijde waarin de gang naar de vroegere consistoriekamer is ondergebracht, alsmede de toegang tot de tuin met drieledig bovenlicht, en waarin de twee oorspronkelijke vensters zijn dichtgezet.

Aansluitend de uitbouw aan de NW-zijde, waarin zich ondermeer de consistoriekamer bevindt, tot halverlengte van de kerkgevel. De NW-gevel van deze uitbouw is alleen wat betreft het muurgedeelte boven de vensters - in oorsprong drie - witgepleisterd; het benedengedeelte is opgetrokken in gele baksteen; in de NO-gevel in oorsprong een twaalfruitsbovenlicht en op de hoek een smalle toren met afgeronde hoeken.

De lager aangebouwde, in oorsprong tot fietsenstalling annex berging bestemde ruimte sluit haaks hierop aan, met tussenliggend portaal, voorzien van een blauwgekleurde deur met stoep (recentelijk teruggerooid); het platte dak steekt telkens licht uit boven de vensterstroken - in oorsprong een tienruits horizontaal bovenlicht aan de NW-zijde, en een grote zesledige matglasstrook in de naar voren uitgebouwde NO-zijde, die op de oosthoek een afgeronde muurdam bevat - alsook boven de vierdubbele, blauwgekleurde deuren aan de ZO-zijde.

Inwendig is de kerkruimte, in oorsprong geheel vlak, witgepleisterd, gewijzigd in 1983.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHillevliet1393073 KPRotterdam
NeeEemstein213073 KARotterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerk en kerkonderdeelKerk

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
CharloisF2444