Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
468708
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82859/45
Kadastrale aanduiding
Eelde E 3522
Kosterijweg 6, 9761 GE te Eelde

Omschrijving

Inleiding

Evenwijdig aan de straat gelegen in ambachtelijke stijl gebouwde KOSTERIJ met bedrijfsgedeelte in het achterhuis, gebouwd omstreeks 1850 in opdracht van de Hervormde Kerk van Eelde. In 1972 is het geheel met zorg verbouwd door J. Steringa uit Eelde. De oorspronkelijke indeling van de achter- en zijgevel is evenwel gewijzigd.

Omschrijving

Langgerekt verdiepingloos gebouw opgetrokken uit baksteen en gedekt door een aan een zijde afgewolfd schilddak belegd met een geglazuurde oud-hollandse pan; schoorstenen; geprofileerde daklijst; gepleisterde plint; ramen met rollaag; paneeldeur met sierrooster en levensboom; inrijdeur aan straatzijde met (deels gewijzigde) invulling.

Waardering

De voormalige kosterij is van cultuurhistorisch belang vanwege de vroegere gecombineerde functie van kosterij en agrarisch bedrijfje en vanwege de relatie met de bijgelegen van rijkswege beschermde Hervormde Kerk; van architectuurhistorisch belang vanwege materiaalgebruik en vormgeving als ook vanwege de afwijkende, langgerekte hoofdvorm.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Kosterswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1850
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing