Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
468709
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82859/37
Kadastrale aanduiding
Eelde C 1752
Hoofdweg 259, 9765 CH te Paterswolde

Omschrijving

Inleiding

Haaks op de weg gelegen hoofdzakelijk tweede helft negentiende eeuwse, voormalige TUINMANSWONING, gebouwd met Chaletstijl-achtige motieven. Het zeer dicht op de weg staande gebouw behoorde bij het inmiddels afgebroken, naastgelegen landhuis Rozenburg.

Omschrijving.

Verdiepingloos woonhuis op rechthoekige grondslag, opgetrokken uit baksteen en aan voorzijde gedekt door een zadeldak belegd met pannen; aan achterzijde door een zadeldak met een lagere noklijn. Het voorste gedeelte heeft gepleisterde gevels met daarin ramen met luiken en boven het kalf een rondboog bovenlicht met vork-tracering. In de topgevel twee kwart-rond vensters binnen een Chaletstijl-achtige betimmering. Noordgevel met entree onder eenvoudig lessenaardak.

MotiveringVoormalige tuinmanswoning van architectuurhistorisch belang vanwege de vroegere functie; de herinnering aan het afgebroken landhuis Roozenburg en de karakteristieke vormgeving (voorzijde) en van stedebouwkundig belang vanwege de ligging binnen het te beschermen gezicht 'Landgoederengordel Eelde-Paterswolde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Tuinmanswoning(L)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
stijlzuiver