Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
468710
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82860/24
Kadastrale aanduiding
Eelde B 2901
Hoofdweg 274, 9765 CN te Paterswolde

Omschrijving

Inleiding

Evenwijdig aan de Hoofdweg gelegen in Chaletstijl gebouwde VILLA met aangebouwd KOETSHUIS uit 1891. Gebouwd in opdracht van de tabaksfabrikant Th. Niemeyer uit Groningen. De villa is gelegen in een landschappelijk aangelegde tuin uit de bouwtijd. De serre aan de zuidgevel is vermoedelijk rond 1915 aangebouwd. In 1984 is het huis met zorg verbouwd in opdracht van S. Daan naar ontwerp van architect Gunnar Daan. Hierbij is een bescheiden uitbreiding aan de achterzijde gerealiseerd. Enige onderdelen van het interieur vallen onder de bescherming.

Omschrijving.

Op rechthoekige grondslag gebouwd woonhuis met aangebouwd koetshuis en later toegevoegde serre. Het woonhuis, bestaande uit een bouwlaag, is voorzien van een inzwenkend zadeldak met op het voorste gedeelte Bouletpannen; ruim overhangende gootlijst op opengewerkte en van snijwerk voorziene klossen. De bakstenen gevels worden geleed door een trasraam, T-vensters met luiken en in het bovenlicht glas-in-lood, hanekam boven vensters met gele steen verlevendigd, siermetselwerk onder de overstekende kap. De centraal in de oostgevel geplaatste entree bevindt zich onder het op houten kolommen rustende balkon; snijwerk; dubbele paneeldeuren met sierroosters. Het verhoogde middenstuk met openslaande deuren is voorzien van een inzwenkende kap. Zuidzijde met rond 1915 gebouwde vijfhoekige serre uitgevoerd in bijpassende Art Nouveau-stijl. Noordgevel met onder meer een keldervenster en een zolderluik.

Het INTERIEUR is deels oorspronkelijk met geglazuurde plavuizen in de centrale gang, trapleuning met houtsnijwerk en smeedijzeren spijlen, plafondstukken, met in de voormalige slaapkamer maskers; aldaar eveneens een houten schouw met Jugendstil snijwerk. Het voormalige koetshuis is deels onderkelderd, verdiepingloos en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak. Voorgevel met een getoogde dubbele inrijdeur, zolderluik, T-vensters en een eenvoudige deur met bovenlicht.

Waardering

Villa Meta is van architectuurhistorisch belang onder meer vanwege de gaafheid en de esthetische kwaliteit van ontwerp en materiaalgebruik. Daarnaast is zij van stedebouwkundig belang als onderdeel van de typerende villa-bebouwing langs de Hoofdweg en als onderdeel van het te beschermen gezicht 'Landgoederengordel Eelde-Paterswolde'.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1891
1891
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Chalet-stijl
stijlzuiver