Groningerweg 22, 9765 TB te Paterswolde

WOONHUIS uit 1910 in Art Nouveau-stijl ontworpen en gebouwd voor zichzelf Douwe Meindersma.

Omschrijving.

Op een rechthoekige grondslag gebouwd deels twee bouwlagen tellend woonhuis dat wordt gedekt door een samengesteld schilddak belegd met Tuile du Nord pannen. De gevelopbouw wordt bepaald door een eerste bouwlaag met baksteen en een tweede bouwlaag met gepleisterde opbouw; de vensterindeling is in typerende Art Nouveaustijl uitgevoerd met overwegend glas-in-lood in het bovenlicht en hier en daar natuurstenen lateien. In de gevels zijn op diverse plaatsen kleine keramische tegels opgenomen met daarop een gestileerde hanekop. De voorgevel wordt bepaald door een veranda met houtsnijwerk onder het doorgetrokken lessenaardak met bijpassende openslaande deuren en vensterindeling; daarnaast een halfronde erker waarboven een verdiepingsvenster met twee stijlen en een op de hoek geplaatst raam met stijlen; de overgang naar de zolderverdieping is aangegeven door een in reliëf uitgevoerde lijst; in de topgevel zit een uitgebouwde kleine erker met daarboven de houten betimmering van het gevelveld. De entree bevindt zich in de noordelijke gevel en is voorzien van een natuurstenen trap, een portaal en een sobere gepaneelde deur met zijlichten; glas-in-lood. De zuidelijke gevel heeft een erker onder een lessenaarsdak en een uitgebouwde kleine erker ten behoeve van de zolderkamer. Aan de westelijke zijde ligt een aangebouwde houten serre.

In het INTERIEUR is van belang de in Art Nouveau-stijl vormgegeven hal.

Waardering

Woonhuis Frisia is van architectonisch belang, vanwege de vormgeving en de gaafheid, alsmede van stedebouwkundig belang vanwege de kenmerkende ligging in de typerende villa-achtige lintbebouwing van een forensenplaats.