Bij Hoofdweg 251, 9765 CH te Paterswolde

Omschrijving onderdeel 4:

Inleiding

KOETSHUIS, gebouwd omstreeks 1915 in opdracht van P.A. Camphuis in Overgangsarchitectuur met enige verwijzing naar de Art Nouveau en het werk van K.P.C. de Bazel. Uitgesloten van bescherming is het eenvoudige tussenlid naar de boerenschuur. Omschrijving Vrijstaand koetshuis gebouwd op rechthoekig grondplan. Het geheel wordt gedekt door een met riet gedekt schilddak; riet gedekte dakruiter met uurwerk. Overstekondervangen door opengewerkte houten klossen. Dakkapel in noordelijk en oostelijdakvlak. Gevelindeling bepaald door gemetselde plint met afzaten, bepleisterde gevels, natuurstenen elementen, ramen met scheef ingezette natuurstenen vensterbanken; lateien en segmentboogvormige rollaag. Grote inrijdeuren met zijlichten. De westgevel heeft (nieuwe) staldeuren met bovenlicht. INTERIEUR deels oorspronkelijk met onder meer een lambrizering van geglazuurde tegels.

KOETSHUIS van algemeen belang

-vanwege de ouderdom