Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
468720
Complexnummer
468714 - Vennebroek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82860/30
Kadastrale aanduiding
Eelde C 2647
Eelde C 2648
Eelde C 2646
Frieselaan 4, 9765 CZ te Paterswolde

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 7:

Inleiding

BUITENHUIS WELTEVREDEN gebouwd in 1910 in Overgangsarchitectuur in opdracht van P.A. Camphuis en ontworpen door G. Nijhuis uit Groningen. Het huis ligt aan de rand van het Friesche Veen.

Omschrijving.

Buitenhuis, gebaseerd op een T-vormig grondplan en bestaande uit een parterre, een bel-etage en een verdieping gedekt door een T-vormig aan drie zijden afgewolfd dak belegd met geglazuurde platte pan; pironnen; achtkante dakruiter met spits (deels verdwenen); eenvoudig geprofileerde goot en windveren, beide op klossen. De gevelopbouw wordt bepaald door rode en witte kalkzandsteen, speklagen ter hoogte van het kalf, vensters met lateien onder ontlastingsboog of strekken, oorspronkelijk met luiken en een kleine roedeverdeling in het bovenlicht. Markant geplaatste balkons met snijwerk. Oorspronkelijk een bloksgewijs geplaatste houten betimmering onder de wolfeinden. De op het meer gerichte noordoostelijke gevel wordt gedekt door een plat en heeft een tuinkamer met brede getoogde vensters. De zuidwestzijde bevat een hoog gelegen portaal met daarboven een loggia onder een doorgetrokken lessenaardak. Aan een zijde gaat de loggia over in een balkon.

Waardering

Huis Weltevreden is van architectuurhistorisch belang alsook van stedebouwkundig belang vanwege de bijzondere ligging in en betekenis voor het te beschermen gezicht 'Landgoederengordel Eelde-Paterswolde'.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 468714. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1910
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
stijlzuiver