Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
468722
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82858/52
Kadastrale aanduiding
Eelde G 14
Hooiweg 198, 9765 EM te Paterswolde

Omschrijving

Inleiding

WOONHUIS de Marsch is het restant van een traditioneel vormgegeven boerderij (landheren-type) gebouwd in 1867 in opdracht van A. Hesselink. Gevelsteen met initialen A.H. aan weerskanten van de deur. In 1978 werd de boerderij met zorg verbouwd naar ontwerp van Ruud Visser, in opdracht van de familie Jorritsma. Meer recentelijk is de schuur verwoest waardoor de bescherming alleen betrekking heefop het oorspronkelijke woonhuis. Het woonhuis, met enkele Art Nouveau kenmerken,is gelegen in een landschappelijk aangelegde tuin met daarin onder meer een vijven oprijlanen met beuken en eiken.

Omschrijving

Verdiepingloos en deels onderkelderd woonhuis gebaseerd op een een rechthoekig grondplan, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een schilddak met pannen. Geprofileerde daklijst; twee schoorstenen met kappen. De gevelopbouw wordt bepaald door vensters met wenkbrauwen; kozijnen met rondgezette hoeken; persiennes. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft in het midden een dubbele paneeldeur met Art Nouveau snijwerk; gevelsteen met initialen A.H.; glas-in-lood bovenlicht; bewerkte consoles onder het balkon; gemetselde dakkapel met geschulpte windverenen twee naast elkaar geplaatste openslaande deuren met bovenlicht. De zuidgevel heeft een kelderraam en een klein raam voor een opkamer. Waardering

Huis De Marsch is van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving en van stedebouwkundig belang als essentieel onderdeel van het te beschermen gezicht 'Landgoederengordel Eelde-Paterswolde'.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1867
1867
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing