Vosbergerlaan 35, 9761 TJ te Eelde

Inleiding

Huis Vosbergen. Vrijstaande, tot LANDHUIS uitgegroeide boerenbehuizing. De oorspronkelijke boerderij is waarschijnlijk rond 1815 gebouwd door Herman Christiaan Reinders. Nadat de boerderij verschillende malen van eigenaar was gewisseld, kwam het in 1893 in bezit van Mej. Berendina Wilhelmina Groeneveld uit Groningen. Door haar werd het oorspronkelijke voorhuis in 1893 verbouwd tot zomerhuis en werd de schuur in oostelijke richting verlengd. In 1917 werd het huis, met het doel het permanent te bewonen, opnieuw verbouwd en in zijn geheel tot woonhuis ingericht. De laatste verbouwing vond plaats in 1925; de gevelsteen met opschrift J.S.K./W.B.K.C. 1925 is daarvan het bewijs. Een gevelsteen bij de entree maakt melding van een verbouwing uit 1950 in opdracht van het Harmanni Simon Kammingafonds.

Omschrijving

Samengesteld bouwvolume waarvan de hoofdvorm bestaat uit twee bouwlagen; afgeknot schilddak belegd met muldenpan. Het deels onderkelderde woonhuis rust op een grijze plint waarin kelderramen met diefijzers en heeft gedeeltelijk een rusticabasement; voorts gepleisterde gevels, vensters van diverse afmetingen (deels getoogde ramen met wenkbrauwen), fries en geprofileerde daklijst of goot op klossen, schoorstenen. Westgevel met boven elkaar geplaatste blindnissen. Onderkelderde serre; de later toegevoegde platte aanbouwen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. De uitbreiding van 1925 is uitgevoerd met een royaal zadeldak en heeft deels glas-in-rood ramen in de topgevels.

Waardering

Huis Vosbergen is van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de ligging in het te beschermen gezicht 'Landgoederengordel Eelde-Paterswolde'.